Au, au, au såååå vondt i magen, Mamma!!
Mange barn har mye magesmerter og vondt i forbindelse med toalettbesøk/bleiebizniz, uten at hverken de eller vi kanskje er fullt klar over det. Før de er store nok til å si noe, er det ofte mye spekulasjoner rundt hvorfor barnet skriker eller «Presser», vrir seg, eller på annen måte er urolig i kroppen, som gjør at de voksne rundt barnet tenker at barnet kanskje har vondt i magen. Man har hørt om kolikk og aksepterer dermed en god del skriking og antatte smerter hos små babyer, uten at man vet sikkert at skrikingen skyldes kolikk.
Fra Norsk helseinformatikk: «Tilstanden starter 2-4 uker etter fødselen, og symptomene når ofte en topp 6 uker etter fødselen. Kolikken kommer som regel om kvelden. Kolikkbarn skriker 2-7 timer om dagen, mens andre barn vanligvis skriker ca. 2 timer per dag. Utspilt mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvn er vanlig ved spedbarnskolikk.»
Her er det verdt å legge merke til formuleringen «hos ellers friske barn». Det betyr at det kan være lurt å få barnet undersøkt av en spesialist i barnemedisin, en «ekte» barnelege, dersom man sliter veldig med skriking og nattevåk. Henvisning til sykehusene eller offentlig barnelege kan du få av legen på helsestasjonen (allmennlege) eller hos fastlegen f.eks. Barneleger finnes på sykehusenes poliklinikker og endel driver med offentlig tilskudd rundt omkring. Det finnes også private klinikker med barneleger, og så meg, som drar på gode gammeldagse hjemmebesøk.
Småbarnskolikk skal stort sett ha gitt seg til ca 3 mndrs alder, så hvis problemene vedvarer, kan barnet ha andre ting, som melkeproteinintoleranse, eller andre matvareintoleranser eller allergier (sjelden), reflux (også stille, dvs med kun smerter og få andre symptomer), forstoppelse, infeksjoner eller andre problemer/sykdommer i mage-/tarmkanalen.
Dersom barnet ditt har «ekte» spebarnskolikk, skal dette gå over av seg selv i 3-4 mndrs alder, og i fagmiljøer tror man nå mer på at dette er en slags normalvariant enn egentlig sykdom. Fra Norsk helseinformatikk: «I dag heller man til den oppfatningen at det egentlig ikke er noe galt med disse spedbarna. De tilhører bare den delen av spedbarna som skriker (naturlig) mest og som er vanskelige å trøste når de først har begynt å skrike. Det faktum at de fleste er kvitt spedbarnskolikken ved tre til fire måneders alder, gir støtte til teorien om at det er et utviklingsfenomen og ingen sykdom.»
Derfor er det viktig og utrede barn som kan ha andre og mer alvorlige underliggende tilstander som årsak til magesmerter og skriking, særlig om de er over 4-5 mndr uten at det har gått over..